Er zijn veel manieren om een BBQ aan te steken. Zo kun je kiezen voor witte aanmaakblokjes of bruine aanmaakblokjes. De witte aanmaakblokjes branden erg hard, maar raden we eigenlijk niet aan. Er zitten veel chemische stoffen in deze aanmaakblokjes, dus vandaar dat onze voorkeur meer uitgaat naar een natuurlijk alternatief. Uiteraard kun je de Firestarter gebruiken om het aanmaken van de kolen sneller te laten verlopen. Ga je een keer BBQ’en in de buitenlucht en heb je dus geen Balkon BBQ bij de hand? Dan kun je ook prima vlees bereiden boven een kampvuurtje, dus zonder kolen. Echter is moet je dan wel genoeg hout bij elkaar sprokkelen en ook dat moet je aanmaken.

Hout kloven voor je kampvuur BBQ

Ga je eten klaarmaken boven een kampvuur? Dan ga je echt even back to basic, zoals ze in de steentijd ook deden. Een stuk vlees aan een spies en wachten tot het klaar is. Om een goed kampvuur te bouwen is het belangrijk dat je blokken hout gebruikt die niet te groot zijn. Een groot blok heeft namelijk veel tijd nodig om op te branden en kleine houtblokken geven ook meer controle over het vuur. Om houtblokken kleiner te maken kun je hout kloven met een zogeheten kloofbijl.

Wat is een kloofbijl?

Een kloofbijl is een vrij onscherpe bijl met een keilvormige kop. Deze bijlen zijn vaak groot en gericht op het splijten van hout. Als je op de bovenkant van een houtblok slaat, dringt de kop van de bijl diep door het hout en wordt het hout op deze manier gespleten. Deze bijlen zijn niet geschikt voor het omhakken van bomen of het weghakken van takken, daar kun je beter een ander type bijl voor nemen.

Kloofbijlen zijn er overigens in verschillende soorten en maten. De grotere kloofbijlen met bijvoorbeeld een lengte van 80 of 90 cm zijn perfect geschikt voor het kloven van houtblokken die groter zijn dan 30 cm. Neem je een wat kleinere kloofbijl, dan kun je daar vooral houtblokken van 20-30 cm mee kloven. Deze bijlen bedien je overigens met twee handen

Aanmaakhout kloven

Heb je al wat kleinere houtblokken? Dan kun je beter kiezen voor een kleine kloofbijl. Deze kloofbijlen kun je eenhandig gebruiken. Houtblokken tot 20 cm zijn hier erg geschikt voor. Ook kun je met een eenhandige kloofbijl eenvoudig je aanmaakhout kloven. Het is namelijk erg eenvoudig om kleine stukjes hout van een groter houtblok af te kloven.

Veel succes met het bereiden van je maaltijd boven een echt kampvuur! Pas altijd goed op wanneer je met een kloofbijl aan de gang gaat, want een ongeluk zit in een klein hoekje.