Barbecueën is iets wat Nederlanders graag doen in de zomer. Net als vele andere landen overigens. Maar waar komt het woord barbecue eigenlijk precies vandaan en hoe zijn we er op gekomen om vlees te gaan bereiden op deze manier?

Vroeger werd ontdekt dat vlees makkelijker te verteren was wanneer het geroosterd was. Echter was het tot aan de uitvinding van het vuursteenmes lastig om het vel te verwijderen van het vlees. Dankzij dit mes konden dieren namelijk eenvoudig in stukken worden gesneden. Wanneer dit allemaal precies heeft plaatsgevonden kunnen we helaas niet zeggen.

Waar vanuit wordt gegaan is dat de oorsprong van het barbecueën zoals we het nu kennen voortkomt uit de 17e eeuw. Franse en Engelse boakaniers namen de techniek van de inheemse piraten rond de Caribische eilanden over om vlees langzaam te roosteren. Op deze manier werd het vlees langer houdbaar. Natuurlijk hebben de barbecues zelf zich door de jaren heen verder ontwikkeld. De Balkon BBQ bestond namelijk 100 jaar geleden nog niet ;-).

Via deze manier komt het Spaanse woord barbacoa waarschijnlijk in het Engels terecht. Dit woord leent zijn oorsprong echter weer bij de Taino-Indianen, aangezien barabicu ‘het heilige vuurbed betekent’.